AHA (alfa hidroksi asit)
Suda çözünürler ve hidrofiliklerdir. Hidro: su, filik: sevici demektir, yani hidrofilik “susever” anlamına gelir:)
En popüler AHA’lar, “glikolik asit, laktik asit ve mandelik asittir”. Diğerleri ise “tartarik, citric ve malik asittir”.
AHA Üyeleri
Glikolik Asit
Genellikle şeker kamışından elde edilen bir asittir. Küçük moleküler yapısıyla cildin en üst katmanındaki ölü hücrelerin birbirlerine kenetlenmesini sağlayan yapışkanı eritir. Cilde daha iyi penetre olduğundan diğer AHA üyelerine göre çok daha etkili sonuçlar verir. Cildi nemlendirmeye yardımcı olur.
Laktik Asit
Sütten derive edilen bir asittir. Stabilizasyonu için genellikle sentetik olarak da üretilir. Glikolik asit ile aynı görevleri üstlenir. Tek farkı glikolik asittten molekül olarak daha büyük olmasıdır, böylece cilde çok fazla penetre olmaz. Cildi irite etmesi de oldukça düşüktür.
Mandelik Asit
Acıbademden derive edilen bir asittir. Glikolik asitten daha büyük moleküler yapısıyla cildin üst katmanında çalışır. Cilde fazla penetre olamaz. Bu yüzden, cildi fazla irite de etmez.
Örnek Ürünler
Nib+fab Glikolik Fix Night Pads Extreme (%5 glikolik asit ve düşük miktarda laktik+mandelik+salisilik asit içerir)
Cyrene %5 AHA + %1 BHA Exfoliating Cotton Pads
BHA (beta hidroksi asit)
Yağda çözünen asittir.
BHA Üyesi
Salisilik Asit
Molekül yapısı büyüktür. Gözeneklerin iç astarında ölü hücrelerin birbirlerine kenetlenmesini sağlayan yapışkanı eritir. Lipofilik (yağsever) olduğu için gözenek içinde kıl köküne kadar inebilir ve fazla yağı çözer. Salisilik asit, sivilceli, aşırı yağlı ciltler için en iyi asitlerdendir. Eğer formülü nem verici, yatıştırıcıysa ve BHA oranı düşükse her cilt tipi için uygundur.
Örnek Ürünler
Cyrene Advanced Oil Control BHA Facial Toner
Cyrene %1 BHA Exfoliant Toner
PHA (poli hidroksi asit)
PHA; AHA’ların ikinci jenerasyon kuzeni ve her cilt tipinin kullanabileceği en nazik kimyasal peeling olarak kabul edilir. AHA’lara kıyasla büyük moleküler yapısıyla salisilik aside benzer ama glikolik asit gibi de cildin üst yüzeyindeki birbirlerine yapışık ölü hücreleri yavaşça çözer ve eksfoliye eder. Ürünlerde “galactose, lactobionic acid, gluconolactone” olarak karşımıza çıkar.
Okuduğunuz için teşekkür ederim,
Sevgiler:)