Glikolik ve Salisilik Asit Nedir?

Son güncelleme:

Asitler, kozmetik ve dermakometik alanındaki ürünlerde kafaları en çok karıştıran ve kullanılmaya en çekinilen içeriklerden. Gelin beraber bu asitler nedir, nasıl kullanılır, kimler kullanabilir, hangi konsantrasyonlarda kullanılabilir kısaca inceleyelim.

Glikolik Asit

  • Genellikle şeker kamışından elde edilen bir asittir.
  • Alfa hidroksi asitlerinin (AHA) en küçük molekkülü olanıdır.
  • Küçük moleküler yapısı ile cildin en üst katmanındaki ölü hücrelerin biribirlerine kenetlenmesini sağlayan yapışkanı eritir.
  • Aşırı hassas alerjik ciltler harici günlük kullanıma en uygun asitlerden biridir.
  • Hidrofilik yapıda olduğu için yani suda çözünen bir asit olduğu için gözenek içindeki fazla yağı eritemez.
  • Akne tedavisi gören, aknelerden müzdarip kişiler için pek etkili olmayacaktır ancak yardımcı görevde rol alır.
  • Glikolik asidi cildinde herhangi bir problem bulunmayan normal ciltler de, yağlı, aşırı yağlı, karma ciltler de günlük kullanabilirler.
  • Akşamları yüzünüzü yıkladıktan sonraki adımda kullanabilir ve ardından rutininizi tamamlayabilirsiniz.
  • Tek tük sivilcesi olan blue çağındaki gençler de 3 akşamda bir kullanabilirler.
  • Maksimum %7.5 oranda kullanılması önerilir daha fazla konsantrayon profesyonel kullanım içindir, nötrlize edilmesi gerekmektedir, kesinlikle evde kullanılmamalıdır aksi takdirde ciltte yanıklara yok açabilir.

Faydaları

  • Hücrelerin yenilenmesini hızlandırır, kırışıklık oluşumunu engeller ve kırışıklıkların, lekelerin açılmasına yardımcı olur.
  • Cildimizin yenilenme süreci yaşa göre 21 ve 40 gün arasında değişkenlik gösterir. Hücreler yenilendikçe üst tabakada ölü deriler birikmeye başlar. Cildinizin kalın, solgun, grimsi, yaşlı, pul pul görünmesine, gözenekleri tıkadığı için siyah nokta, sivilce oluşmasına ve kullandığınız cilt ürünlerinin cilde etki etmemesine sebep olur. Glikolik asidin en büyük rolü bu aşamada devreye girer. Bunların oluşmamasına yardımcı olur.
  • Özetlemek gerekirse; görevi sadece üst tabakadaki ölü hücreleri temizlemek böylece gözeneklerin tıkanmamasını sağlayarak sivilce, siyah nokta ve milia oluşumunu engellemesi, cilt bakım ürünlerinin daha etkili olmasını sağlamasıdır.

Salisilik Asit Nedir?

  • Söğüt ağacından elde edilen bir asittir.
  • Beta hidroksi asitlerinin (BHA) tek üyesidir ve molekül yapısı büyüktür.
  • Gözeneklerin iç astarında, ölü hücrelerin birbirlerine kenetlenmesini sağlayan yapışkanı eritir.
  • Aşırı hassas, alerjik ve çok kuru ciltlerin günlük kullanıma pek uygun değildir.
  • Lipofilik yapıda olduğu için yani yağda çözünen bir asit olduğu için gözenek içindeki fazla yağı eritir.
  • Gözenek içindeki fazla yağı eritip dışarı çıkarır böylece gözeneklerde biriken fazla yağ ve ölü deriden dolayı gözenekler tıkanmaz ayrıca bakterilerin yemeği olan yağ da ortadan kalkacağı için akne, siyah nokta, beyaz nokta ve milia oluşumu önlenmiş olur.
  • Akne tedavisi gören, aknelerden müzdarip kişiler için çok etkili bir asittir. Bakteriyi direkt ölüdürme gücü yoktur ancak antibakteriyel özelliği ile az da olsa akne ile savaşmaya yardımcı olur.
  • Salisilik asidi, yağlı, aşırı yağlı, sivilceli ve karma ciltler günlük olarak da kullanabilirler.
  • Akşamları yüzünüzü yıkladıktan sonraki adımda kullanabilir ve ardından rutininizi tamamlayabilirsiniz.
  • Maksimum %2.5 oranda kullanılması önerilir daha fazla konsantrayon profesyonel kullanım içindir, nötrlize edilmesi gerekmektedir, kesinlikle evde kullanılmamalıdır aksi takdirde ciltte yanıklara yok açabilir.
  • Cildi kuru karma olanlar sadece belirgin gözenekli yerlerine, siyah nokta, beyaz nokta, milia ve sivilceli bölgelere sürebilirler.
  • Hassas ama akneli bir cildiniz varsa da salisilik asit sonrası nemlendici ve yatıştırıcı bir krem kullanılabilir.
  • Cildi irite edebileceği üzere rutininizde günlük kullanmaya başlamadan önce ilk iki hafta cildi alıştırmak için 3 akşamda bir şeklinde kullanılması daha sağlıklı olacaktır.
  • Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılması önerilmez.

Faydaları

  • Sivilcelerin yarattığı kızarıklığı ve iltihabı geçirmeye yardımcı olur.
  • Kepek, saboreik dermatit, siğil, nasır, akne, sivilce gibi rahatsızlıklara da çok iyi geldiği bilinmektedir.
  • Özetlemek gerekirse; görevi gözenek içindeki yağı eriterek sivilce, akne, siyah nokta, beyaz nokta ve milia oluşmasını önler ve bu şikayetleriniz varsa eğer geçmesine yardımcı olur.

Glikolik Asit ve Salisilik Asidin En Temel Farkları

  • Glikolik asit cilt yüzeyindeki ölü derileri çözer, Salisilik asit ise gözenek içindeki yağı çözer.
  • Glikolik asit çoğu ciltler için günlük kullanıma uygun olsa da Salisilik asit her cilt tipinin günlük kullanımına uygun bir asit değildir.
  • İki asidin birlikte kullanılması önerilmez. Hangi asidi kullanmak istiyorsanız ilk birkaç hafta o asidi, sonraki birkaç hafta da diğer asidi kullanmaya başlayabilir bu şekilde dönüşümlü kullanabilirsiniz.