Cildiniz benim gibi hassas, kılcal damar çatlamalı ise veya egzamalı, rozalı bir cildiniz var ve asit kullannmaya korkuyorsanız rahatlıkla kullanabileceğiniz bir asit olan PHA asitleri ve keşfettiğim bir üründen bahsedeceğim.
PHA Nedir?
Pha (poly hidroksi asit), Aha’ların (alfa hidroksi asit) 2.jenerasyonu yani bir nevi kuzeni olan, her cilt tipinin kullanabileceği en nazik kimyasal peelinglerdendir. Aha’lara nazaran büyük moleküler yapısı ile salisilik aside benzer ancak glikolik asit gibi sadece cildin üst tabakasında kalırlar. Cildin üstündeki birbirlerine yapışık olan ölü deri hücrelerini (keratin) exfoliye eder.
Kimler Kullanabilir?
O kadar nazik bir asittir ki, roza hastaları, egzamalı, kılcal damar çatlaması olan, çok kuru ve hassas ciltler de dahil olmak üzere her cilt tipi günlük olarak kullanabilirler.
PHA Nasıl Çalışır ve Cilde Yararları Nelerdir?
Pha’lar aynı zamanda bir hümektan da olduklarık için nem çekici özelliği de mevcuttur. Böylelikle cildi exfoliye ederken kurutmazlar da.
Aha ve pha’lar suda çözündükleri için gözenek içerisindeki yağı eritmezler ancak uzun dönem ve düzenli şekilde kullandığında, cildin en üstündeki katmanda (stratum corneum) biriken ölü hücreleri temizleyecekleri için siyah nokta, beyaz nokta, milia oluşmamasını ve varsa da bunlardan kurtulmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca uzun dönem düzenli kullanımında leke ve kırışıklık açıcı ve önleyici etkisi de vardır. Lazer sonrası kıl batmaları için de etkili bir üründür.
Acnecinamide PHA Gel Detaylı İçerik
- Aqua: Su
- Propylene Glycol: Hümektan (nem çekici) ve formüldeki aktif içeriklerin ciltte emilmesini sağlar. Güvenli bir içeriktir sağlık açısından hiçbir zararı tespit edilmemiştir.
- Gluconolactone: Pha asitlerinden birisidir.
- Alcohol denat: Formüldeki aktif içeriklerin cilde daha iyi penetre olmasını sağlar, koruyucudur yani formülün stabil ve ürün yapısının daha hafif yapıda olmasını sağlar. Tek handikapı cildi kurutacağı için irite edebilir. (Formülde panthenol ve niacinamide da olduğu için iritasyon ve kuruluk çok fazla yapacağını düşünmüyorum en azından ben de yapmadı ama hassasiyeti olanlar dikkat edebilirler tabii ki)
- Panthenol (vit b5) : Cildin doğal bariyerini koruyarak yumuşak ve nemli kalmasını sağlar.
- Niacinamide (vitb3): Kırmızı sivilce izlerini minimum 1 ayda geçirdiğini gözlemlediğim en sevdiğim içeriklerdendir. Cilt bariyerini güçlendirici, melanin sentezini baskıladığı için leke oluşumu ve cilt tonunu dengeleyici özelliği ile lekelerin giderilmesinde de büyük rolü var. Anti enflamatuar etkisiyle de yağlı, akneli, rozalı ciltlerde, cildin yatıştırılmasına yardımcı oluyor.
- Hydrogeneted castor oil: Moleküler yapısı büyük olduğu üzere ciltten emilmez, nem kaybını önler. Emulgatör, yumuşatıcı ve yüzey aktif olarak kozmetikte sıkça kullanılır.
- Lactobionic asid: Pha asitlerindendir.
Acnecinamide PHA Gel Ürün Nasıl Kullanılır?
Gel yapıda bir ürün olduğu üzere kremlerden ve yağlardan önce, yüz yıkama ve tonik/hidrosollardan sonra sürülmelidir.
Yüzünüzü yıkayın, durulayın, kağıt havlu ile silin. Varsa kullandığınız tonik veya hidrosolunuzu sıkın ve ardından pha gel kremi sürün, durulamayın. Ciltte emilmesini bekledikten yani tahmini 1 dakika kadar sonra kullanıyorsanız serumunuzu, kreminizi, yağınızı sürebilirsiniz en son adımlarda.
Uv ışınlarına karşı bir hassasiyet yaratmadığı üzere sabah ve akşam sürülebilir. Ancak ben bunu daha çok akşam rutinimde ve ihtiyacım dahilinde kullanıyorum. Cildimde aşırı yağlanma, pullanma, siyah ve beyaz nokta farkettiysem akşam rutinime ekliyorum. İsterseniz günlük de kullanılabiliyor hiçbir sakıncası yok.
Kısaca özetlemek gerekirse
- Cildiniz aşırı yağlı, siyah nokta ve akneye meyilli ise her gün ve günde iki kere de kullanabilirsiniz kutusunda da yazdığı üzere ama bana sorarsanız günde bir kere ve akşam daha iyi bir tercih olacaktır.
- Cildiniz çok kuru, dehidre, hassas, rozalı, egzamalı ise ,bence, ihtiyaç dahilinde / haftada bir / üç akşamda bir veya yukarıda da yazdığım gibi her gün de kullanabilirsiniz. Eğer her gün kullanacaksanız günde bir kere akşam rutininde kullanmak daha iyi bir tercih olacaktır.
PHA’larla İlgili Eğlenceli Bir Bilgi
Pha’yı piyasada neden yeni duyuyoruz derseniz nedeni; aha ve pha’ları, Neostrata firmasının kurucuları olan, iki doktor 70’lerde keşfediyorlar ve 90’larda da patentini alıyorlar. Böylece bu içeriği kullanabilmek için diğer firmaların büyük oranlarda lisans parası ödemesi gerekiyormuş.
PHA Asitlerini Ürün İçeriklerinde Nasıl Tanırız?
Pha’ları ürün içerisinde galactose, lactobionic acid ve gluconolactone olarak görebilirsiniz.