Kozmetik Ürünlerde Aktif İçeriklerin Etki Eden Oranları

İçerik okuma 101 yazımdan da hatırlayalım: Bir ürünün içerik listesi, maddelerin konsantrasyonuna göre hiyerarşik olarak yazılır. Yani en yüksek konsantrasyona sahip içerik ilk sırada yer alır ve daha düşük konsantrasyona sahip maddeler sıralama içinde aşağıya doğru ilerler. Bazı aktif içerikleri ilk sıralarda görmek isteriz bazı aktifleri ise alt sıralarda da yer alabilir. Örneğin, Niacinamide, retinol gibi düşük oranda formülize edilen aktif içerikler, daha etkili olmalarından dolayı etkisiz olarak nitelendirilemez.

Mit

Düşük oranlı aktifler işe yaramaz.

Gerçek

Bazı aktifler düşük oranlarda da çok iyi çalışırlar.

Popüler aktif içeriklerin kozmetik ürünlerdeki cilde etki eden genel oranları:

  • C vitamini (LAA- Ascorbic acid/L-ascorbic acid) en az %10, cilt tolere edebiliyorsa %15-%20 de kullanılabilir.
  • Hyalüronik Asit (HA) %0.25-%2.5 ideali %1 ve üzeri.
  • Salisilik Asit (Bha) %1-%2
  • AHA’lar en az %5 ideal olarak %10
  • Retinol 0.01% ve üzeri etkili. Kozmetik ürünlerde genellikle %0.05 ve %0.1 olarak görürüz.
  • Azelaik Asit en az %10
  • Niacinamide %5 lekelerde etkili bir oran. Genel cilt bakımı için en az %2 oran yeterli olacaktır.

Aktif maddelerden maksimum etki alabilmek için, bu oranlara dikkat etmek önemlidir. Ancak, ürün ambalajında aktif maddelerin oranlarının belirtilmediği durumlarda, bu oranları tam olarak tahmin etmek zor olabilir. Eğer aktif maddelerin oranları hakkında kesin bilgiye sahip olmak isterseniz, ürün ambalajında oranları belirten ürünleri tercih etmek önemlidir. En sevdiğim firmalar arasında, aktif maddelerin oranlarını ürün ambalajında belirten firmalar bulunuyor. Bu firmalar, müşterilere daha şeffaf bir şekilde ürün içeriği hakkında bilgi sağlayarak güvenilirliklerini artırıyor. Bunlardan bazıları: Cyrene, Dermoskin, Thepurestsolutions, Miseca, The Ordinary, Paula’s Choice vb.

Bazı ürünlerde, içerik olarak C vitamini ve retinol yer aldığı yazılsa da, formülasyonda daha az etkili olabilecek C vitamini ve retinol esterleri kullanılabilir. Bu nedenle, içeriği kontrol etmek önemlidir. Nitekim, ürünlerin etkili olup olmamasını belirleyen faktörler, oranlarla birlikte formülasyon, taşıyıcı içerikler, inaktif içerikler ve içerik kalitesidir.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Sevgiler