Hyalüronik asit kendi ağırlığının 1000 katı kapasitede su tutabilme ve molekül boyutuna göre cildin alt-üst katmanlarında nemi tutabilme özelliğine sahiptir. Nemlendirici olarak hümektan (nem çekici) kategorisinde görev alır. Formülasyonuna göre serum / losyon / essense / tonik / krem formlarında, sadece nem çekici, nem çekici+emoylent, nem çekici+oklüzif gibi her nemlendirici kategorisinde yer alabilir.
HA (nem çekici), çevre koşulları nemli bir ortamda yaşıyorsanız nemi havadan cildinize çeker. Ancak çevre koşulları kuru bir ortamda yaşıyorsanız nemi cildinizden çekerek cildi dehidre edebilir.
Bu yüzden nem çekiciden her koşulda maksimum etkiyi alabilmek için;
- Cildinizi temizledikten sonra ciltte kalan musluk suyunu mutlaka kurulayın ve sonra cildin ıslak kalması için bitki suyu ve/veya cildinize uygun nemlendirici bir tonik sıkın, ardından nem çekici ürününüzü sürün, böylece suyu cildinizde tutabilsin.
- Buna ek olarak, cildiniz çok kuru ya da kuru ve olgun bir ciltse, klimalı ya da kaloriferli bir ortamda, kuru bir çevrede yaşıyorsunuz nem çekicinin üzerine oklüzif (nem tutucu) ve/veya emolyent (yumuşatıcı) bir ürün daha sürebilirsiniz.
Aklınızda kolayca yer edebilecek bir örnek;
Selpak kağıt havlu reklamındaki fili hatırlayın, yere dökülen sıvıyı hortumuyla nasıl emiyordu değil mi? Bu, kağıt havlunun ne kadar etkili çalıştığına dair çok güzel bir metafor.
HA ve diğer nem çekicileri kağıt havlu ya da bebek bezi gibi suyu tutan, emen ve çeken bir madde olarak düşünebiliriz 🙂 Bebek bezi de sıvıyı “polymer” isimli HA benzeri maddeyle emer.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Sevgiler 🙂