Cevabını hemen vereyim; maalesef yeterli değiller.
Aromaterapiyi yağ bazlı temizleyici balm, maske yapımı, cilt bakım serumu, saç serumu gibi çok farklı ihtiyaçlarım için bayılarak kullanıyorum:)
Ama…
Bilim ve teknolojinin bize sunduğu avantajlardan yararlanmayı da çok seviyorum:)
Ne yazık ki aromaterapi tek başına yeterli olmuyor.
Doğal yağlar; hyalüronik asit, gliserin, glikolik asit, aloe vera gibi nem çekici bir yapıda değiller. Moleküler yapıları gereği mantıken suyu tutamaz, tam tersi iterler.
O Zaman Doğal Yağlar Ne İşe Yarıyor?
Doğal yağlar çok iyi emolyentlerdir (cilt yumuşatıcı). Nemlendirici sınıfında “nem tutucu” görevini üstlenirler. Cildi yumuşatır ve en üst katmanı beslerler. Antioksidan etkileri yüksektir ve cilt ne kadar yumuşak olursa olsun kırışmayı en aza indirmiş olurlar. Retinoidler, niacinamide, c vitamini gibi aktif maddelere göre cildi dramatik bir şekilde onarmasalar da, onarmaya yardımcı olurlar.
Bu yüzden cildinizde leke, sivilce, sivilce izi, dehidrasyon vb. problemleriniz varsa cilt bakım rutininize mutlaka hedef odaklı aktif içerikli ürünler eklemenizi öneririm.
Doğal yağları gündüz kullanmanızı önermem çünkü güneş kremi ya da su bazlı ürünlerinizle yapısı uyuşmayabilir. Güneş ışınlarına maruz kaldığınızda leke oluşumuna sebep olabilir.Akşam bakım rutininin son adımda da nem tutucu/kilitleyici/transepidermal waterloss (TEWL) yani nemin buharlaşmasını önlemek, cildin nemli ve yumuşak kalmasını sağlamak için yağları kullanabilirsiniz.
Doğal yağları, akşam cilt bakım rutinimde ara ara ve çok severek kullanıyorum. Siz de cildiniz seviyorsa bakımınızın son adımında kullanabilirsiniz. Ben doymamış yağ oranı yüksek olanları tercih ediyorum; kuşburnu, üzüm çekirdeği, nar çekirdeği, jojoba yağları vb.
Eğer cildiniz yağlıysa ve akneye yatkınsa, aknedeki bakteriyi besleyebileceğinden doğal yağları cilt bakım rutininizde es geçebilirsiniz, ihtiyacınız olmayabilir. Doğal yağlar yerine su bazlı formülleri tercih edebilirsiniz.
Unutmayalım!
Doğal yağlar dediğimiz yağlar aslında kimyasallardan oluşuyor. Doğal yağların alerji ve toksik reaksiyon riski, laboratuvar ortamında formülize edilen ürünlerden daha riskli olabiliyor.
Aromaterapi ürünleri yapmak istiyorsanız eğitim almanız ya da doğru kaynaklardan ilgili kitapları okumanız gerekmektedir. Sabit yağlar, uçucu yağlar, kimyasal yapıları, güvenilir kullanımı gibi konu başlıklarını öğrenmek en sağlıklısı olacaktır.
Kendiniz yapmak istemiyor ve aromaterapiden yararlanmak istiyorsanız güvenilir firmaların ürünlerini tercih etmelisiniz.
Okuduğunuz için teşekkür ederim,
Sevgiler