Doğal Yağlar Nem İçin Yeterli Mi?
Doğal yağlar, hyalüronik asit, gliserin, üre, aloe vera gibi nem çekici özelliklere sahip değillerdir. Yağ asitlerini ve diğer lipit bileşenlerini içerir. Doğal yağlar, moleküler yapıları gereği suyu tutma yetenekleri olmadığından su içermezler. Aksine, suyu itmeye eğilimlidirler. Bu nedenle, doğal yağlar cilt bakım rutininizde nemlendirme ihtiyacını karşılamada etkili olmayabilir. Cilt bakımında nemin en önemli adımlardan biri olduğunu unutmamakta fayda var.
O Zaman Doğal Yağlar Ne İşe Yarıyor?
Doğal yağlar çok iyi emolyentlerdir (cilt yumuşatıcı). Nemlendirici sınıfında “nem tutucu” görevini üstlenirler. Retinoidler, niacinamide, c vitamini gibi maddelere göre cilde dramatik bir şekilde etki etmeseler de, cildin en üst katmanı olan epidermisi yumuşatırlar.
Cildinizde leke, sivilce, sivilce izi, dehidrasyon, roza, dermatitis, egzama vb. problemleriniz varsa cilt bakım rutininize mutlaka hedef odaklı ürünler eklemenizi öneririm.
Doğal yağları gündüz kullanmanızı önermem çünkü güneş koruyucu ya da su bazlı ürünlerinizle yapısı uyuşmayabilir. Güneş ışınlarına maruz kaldığınızda leke oluşumuna ve alerjik reaksiyona sebep olabilir. Doğal yağları, akşam cilt bakım rutininizin son adımında nem tutucu olarak transepidermal waterloss (TEWL) yani nemin buharlaşmasını önlemek, cildin nemli ve yumuşak kalmasını sağlamak için kullanabilirsiniz.
Doymamış yağ oranı yüksek olanları tercih edebilirsiniz; kuşburnu, üzüm çekirdeği, nar çekirdeği, jojoba yağları vb.
Eğer cildiniz yağlı ve akneye yatkınsa, doğal yağları cilt bakım rutininizde kullanmak yerine su bazlı formülleri tercih etmek iyi bir seçenek olabilir. Doğal yağlar ciltte aşırı yağlanmayı artırabilir ve akne oluşumuna katkıda bulunabilir. Bu nedenle, nemlendirici veya diğer cilt bakım ürünleri seçerken su bazlı ürünleri tercih etmek, cildinizin ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilir.
Unutmayalım!
“Doğal” yağlar da diğer tüm maddeler gibi kimyasallardan oluşur. Ancak doğal yağlar, laboratuvar ortamında formüle edilen ürünlere göre daha fazla alerji ve toksik reaksiyon riski taşıyabilir. Bu nedenle, “Zehri zehir yapan dozdur” sözünü her zaman hatırlamak önemlidir. Doğal yağları kullanırken dikkatli olmak ve uygun dozlarda kullanmak bu riskleri azaltmaya yardımcı olabililir. Sabit yağlar, uçucu yağlar, kimyasal yapıları, güvenilir kullanımı gibi konu başlıklarını öğrenmek; güvenilir firmaların ürünlerini tercih etmeniz en sağlıklısı olacaktır.
Okuduğunuz için teşekkür ederim,
Sevgiler